"Wat een mooie duetten tussen de poëzie van Antjie Krog en composities van Anne Vanschothorst."

Joke Hermsen - filosofe

KLIP LIED SNAAR

voordrag van gedigte & harpmusiek

ism Uitgeverij Podium

release datum :

"De zingende stem van Krog,

de betekenis van haar geladen taal

en jouw rake harp is een gouden combine!" 

Lex Bohlmeijer

Ten geleide

​In mijn zoektocht naar klank 'die oerste wortel van poësie', een stem die het oneindige raakt, tijdloos is, verleidelijk, zinnenprikkelend en ontwrichtend, tracht ik zin geven, onzin te verstaan om zo het leven te duiden. Ik verlustig me in de breekbare en confronterende taal van Zuid Afrika. Soms verdwijn ik in een ogenschijnlijk herkenbare wereld van contrast, schoonheid en troost. ― Ik ervaar Antjie Krog het liefst via mijn koptelefoon - ik ben dan als luisteraar geïsoleerd, gefocust en het dichtst bij de dichter. In stilte, in mijn eigen tijd en ruimte of tijdens een wandeling in samenspraak met de vogels en de fluisterende bomen, versmelten mijn snaren met de trillingen van haar ziel en maak ik haar ademhaling mij eigen. De zingende, mystieke stem van Antjie Krog in mijn harp, mijn hart, helpt mij om aards te zijn, om kunstenaar te zijn, om mens te zijn. Zij heeft zoveel zeggingskracht. Mijn dank is groot.

 

'ek is

ek is

die here hoor my

'n vry fokken vrouw'

Met KLIP LIED SNAAR geef ik het woord aan Antjie Krog in samenzang met mijn harp en wil ik bergen verzetten, ademen in een heilzame verklanking, zin geven aan dit mooie fragiele leven, zorgen voor onze broze aarde, mensenkinderen liefhebben en onze kostbare vrijheid koesteren. Ik geloof rotsvast in de veerkracht van de mens, om weer op te staan en boven zichzelf uit te stijgen. We zien overal hoopvolle initiatieven om de wereld te verbeteren en onze planeet te sparen. Wat een vreugde en rijkdom is het om samen te spelen en creatief te zijn. Hoe wezenlijk is het toch dat een kind leest en schrijft ! Kunst is existentieel, autonoom, eigenzinnig, grensverleggend, universeel, omstuimig, expressief, dubbelzinnig, denkbeeldig, fabelachtig, indrukwekkend, empowering, inspirerend, fantastisch vreemd. Kunst daagt uit, rebelleert, beweegt, schudt, hervormt, herziet, onthult, verontrust, troost, heelt, transformeert en maakt dromen waar. Kunst is levensadem.

Antjie Krog sê: "Maak nie saak hoe geïsoleerd of verwerp nie, ’n kind wat lees, het baie vriende. Maak nie saak hoe onverdraagsaam ’n gemeenskap nie, ’n kind wat lees, begryp en verstaan. Maak nie saak hoe gemeen en aggressief ’n woonbuurt nie, ’n kind wat lees, is ’n gasvrye kind. Maak nie saak hoe verarm en vernietig ’n area is nie, ’n kind wat lees, woon in luukse. Maak nie saak hoe dor en karig ’n huisgesin is nie, ’n kind wat lees, word gevul met gulle rykdom. Maak nie saak hoe geestelik verarm ’n familie is nie, ’n kind wat lees, is ’n intelligente en ingeligte kind. Maak nie saak hoe onmenslik ’n gemeenskap is nie, ’n kind wat lees, word ’n menslike kind."

 

 

With music and love,

 

       Anne Vanschothorst

 

 

  • YouTube

  click browser menu : 'desktop site'                              © 2020 - HARP AND SOUL PRODUCTIONS