quote: klip lied snaar

door: Annemarie van Niekerk (book reviewer at Trouw)

datum: 24/6/2021
@ FacebookKlip lied snaar.
Do yourself a favour and listen to Anne Vanschothorst's beautiful harp compositions accompanying Antjie Krog's poetry.

Hauntingly beautiful.

review: klip lied snaar

door: Albert Hagenaars

datum: 23/6/2021
@ nbd BiblionDeze uitgave bevat een cd (stevig in de voorflap gestoken) plus tien gedichten uit het oeuvre van Antjie Krog (1952, Kroonstad, Zuid-Afrika). Op de geluidsdrager is de voordracht van de dichteres te horen, ingebed in een over het algemeen terughoudend maar soms opvlammend uitgevoerd harpspel van Anne Vanschothorst. In de bundel staan de verzen in het Afrikaans (met blauwe kleur) en in de Nederlandse vertaling van Robert Dorsman (grijs). De nauw verwante talen (het Afrikaans alleen is ook redelijk goed te begrijpen) wisselen elkaar niet per afdeling of gedicht af maar per regel! Ze omstrengelen elkaar optimaal, wat een boeiend resultaat biedt. Het is tevens de beste manier om ze te vergelijken. De stemopnamen zijn ontleend aan een eerder verschenen cd. Krogs zegging is eenvoudig maar gericht op essentie, haar beeldspraak krachtig. Uitgangspunten zijn relaties (zowel met anderen als met de natuur), het geboorteland, sociale ongelijkheid en de taal zelf, die bij Krog behalve communicatie ook gereedschap is: 'in die vlak brakkerige water trap Ma klei / met die metafore'. Origineel werk! Bevat slechts 10 gedichten. De speelduur van de cd, die wordt meegeleverd, maakt de geringe kwantiteit meer dan goed. Voor wie gesproken poëzie belangrijk vindt. 

interview: klip lied snaar

door: Evert Jan Nagtegaal
datum: 28/4/2021

@ Concertzender ActueelHarpist Anne Vanschothorst is al vaker bij de Concertzender te horen geweest. Nu vertelt ze over haar nieuwe album ‘Klip, lied, snaar’. Daarop combineert ze haar eigen harpmuziek met gesproken gedichten van de bekende Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog.

review: klip lied snaar

door: Joost Festen

datum: 15/3/2021
@ 8WEEKLYEen bijzonder werkstuk van Afrikaanse dichtkunst ondersteund met harpmuziek. Denk aan bijvoorbeeld Gert Vlok Nel voor wat betreft de sfeer, die hiermee vergeleken mag worden. Een kunststuk dat niet bestemd is voor luchtige beluistering, maar voor luisteren en doorgronden met aandacht.

Anne Vanschothorst & Antjie Krog

De harpmuziek van Anne Vanschothorst plaatst de muzikante zelf vaak in de hoek van de toegepaste muziek. Met andere woorden: muziek die vaak een andere functie heeft dan solistisch luisteren. Muziek die je hoort bij beelden, zoals muziek die je hoort in een museum terwijl je ogen de mooiste ervaringen opdoen. En als de muziek er niet zou zijn dan zou de beleving van de beelden heel anders zijn. Toch heeft Vanschothorst inmiddels meerdere werken gemaakt waar haar muziek juist op de voorgrond treedt en beelden oproept bij de luisteraar. Op dit nieuwe werk klip lied snaar werkt Vanschothorst samen met de gelauwerde Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog. De poëzie van Krog is van een grote schoonheid. In deze bundel zijn de gedichten weergegeven in de oorspronkelijke taal van de schrijfster, maar daarnaast – telkens gevolgd door een tweede regel in een andere kleur gedrukt – ook in het Nederlands. Het is even wennen om te lezen en steeds een regel over te slaan, maar het went, en na herhaalde lezing van Krogs poëzie ontvouwt zich de schoonheid van haar taalgebruik.

De cd herbergt harpmuziek van Vanschothorst met daarin de voordracht van Krog verweven. Het is niet zo dat je constant gedichten hoort tijdens het harpspel; we horen meer en nadrukkelijker van haar prachtige harpimprovisaties dan dat we het vermengd horen met de woorden van Krog. Het maakt het waard om de cd vaker te beluisteren. Een grotere inspanning is nodig als je wil luisteren naar de gedichten. Het is wel een album waar je even voor moet gaan zitten, zodat je steeds ook de voordracht van Krog kunt ervaren om vervolgens door te steken naar het landschap van de harpmuziek die Vanschothorst ons schildert.

8w.png

review: klip lied snaar

door: Lex Bohlmeijer

@ NPO RADIO4Ik ben meteen begonnen met luisteren en word diep geraakt. De zingende stem van Krog, de betekenis van haar geladen taal en jouw rake harp is een gouden combine. — Anne Vanschothorst is harpiste en componiste, van toegepaste muziek, zoals ze dat zelf noemt. Ze voegt haar muziek graag aan een ander spoor, van beelden, of poëzie bijvoorbeeld. En ook als haar noten op zichzelf staan, dan hebben ze evidente een filmische kwaliteit, film zonder film zou je kunnen zeggen. Indrukwekkend!  LB

intro Lex Bohlmeijer NPO radio 4 - Passaggio

npo4.png