top of page

selected: Transparant van die tongvis  

a film by: Diek Grobler - Antjie Krog & AV

datum: 3 october 2022
@ international (poetry) film festivals

 

The poetry film of South African poet Antjie Krog's "Transparant van die tongvis" (Transparency of the sole) has been selected as finalist in the O'bheal poetry-film Competition (Ireland), as well as 'in-competition' at the Zebra Poetry-Film festival (Berlin, Germany). It was also selected for the Lagos International Animation Festival and the Ekhuruleni International Film Festival (South Africa).

genoemd: Transparant van die tongvis / AV 

door: Elretha Britz

datum: 30 juni 2022
@ NETWERK24 - Die Burger

 

"Anne werk besonder delikaat en noukeurig met gedigte. Haar musiek hang so om die woorde rond en oordonder dit nooit nie.    'n Fyn balans is juis 'n belangrike aspek wanneer verskillende kunsvorms bymekaar gevoeg word, en Anne se hantering van Antjie se Transparant sodanig dat ek visuele beelde kon byvoeg terwyl ek steeds al drie elemente in balans kon hou. [..]

event: VOX Electric 

ft. Anne Vanschothorst (independant) 'Paternoster'

datum: 3 june 2022
@ IAWM

 

Anne was asked to participate in the virtual listening
room to talk about 'Paternoster', an affirmation
that every (wo)man should hear. These transformative
words inspire, activate and empower, especially as
read by the South-African Antjie Krog !

 

The video has English subtitles so everyone can understand and enjoy the poetry !

review: klip lied snaar

door: Ben Taffijn

datum: 24 mei 2022
@ NIEUWE NOTEN

 

 

Soms kom ik dingen tegen die eenvoudigweg aan bod moeten komen, bijvoorbeeld omdat ze ongewoon of uniek zijn. Dat is zeker het geval met ‘Klip lied snaar’, dat hier al geruime tijd ligt. Het betreft een project van harpiste Anne Vanschothorst, die muziek componeerde bij gedichten van de beroemde Zuid Afrikaanse dichteres Antjie Krog, van wier poëzie Vanschothorst een groot liefhebber blijkt te zijn. En dat komt niet als een eenvoudig cd’tje, maar als een prachtig uitgevoerde gedichtenbundel, met de gedichten zowel in het Afrikaans als in het Nederlands, vertaald door Robert Dorsman en een bijgevoegde, ingenieus verpakte Cd. Alleen dat al maakt deze uitgave meer dan de moeite waard. 

Dat Vanschothorst de poëzie van Krog een warm hart toe draagt, krijgen we bij beluistering al snel mee. Het draait hier duidelijk om de gedichten die Krog voorleest, in het voor ons toch wat exotisch aandoende Zuid Afrikaans. Vanschothorst zoekt daar letterlijk de juiste stemming bij, voegt er minimalistische noten aan toe. Geen melodieën, dat is te sterk. Louter klanken, die meebewegen op het ritme van Krogs stem. Het is ook vrijwel altijd Vanschothorst die begint en eindigt, het gedicht van Krog omringend. Een mooi voorbeeld van deze aanpak vis het vrij lange gedicht ‘hier langs die lang wit skaduwee’, een zeer intens gedicht, met veel passie voorgedragen door Krog. Vanschothorst kiest hier voor een karig repetitief patroon, zo de passie nog wat sterker aanzettend.


Maar meestal ligt het tempo waarin Krog voorleest veel lager, haar gedichten, die van een diep inlevingsvermogen getuigen, zijn bijna meditaties. In die gevallen past Vanschothorst haar klankwereld eveneens aan. Dan klinken die karige, lang uitwaaierende noten als muzikale abstracties. Bijvoorbeeld in ‘vanwege die verhalen van verwondes’. Bijzonder is ook het instrumentale intermezzo wat daarop volgt en waarin we Vanschothorst solo horen, bewegend tussen abstractie en melodie, op haar harp, maar ook met elektronica in de weer. Even niet gehinderd door Krogs poëzie, al handelt ze wel degelijk in de geest van. Bijzonder is ook het instrumentale stuk dat voorafgaat aan het zeer persoonlijke ‘Ma sal laat wees’. Ook hier zet Vanschothorst naast haar harp op zeer bescheiden wijze elektronica in, een wat weemoedige sfeer creërend. Anticiperend op dit prachtige gedicht. Mooi is ook de wijze waarop deze componiste het intieme ‘Windows 2000’ muzikaal aanvult, zichzelf meer toestaand dan in de andere stukken. Voor het meest experimentele gedicht, ‘Narratief van klip’ vroeg Vanschothorst versterking aan bassist Thijs de Melker die ook voor de mix en mastering van dit album zorgde, mooie extra accenten die deze bijzondere voordracht verder kleuren.

quote: klip lied snaar

door: E.P.P. Francken - De dichter en de doodskop

datum: maart 2022
@ Tijdskrif vir Geesteswetenskappe

 

 

Een uniek type vertaling leverde de harpiste en componiste Anne Vanschothorst met klip lied snaar. Zij voegde haar harpmuziek op cd toe aan poëzie van Antjie Krog, zoals die door de dichteres was voorgedragen. In een begeleidend boek staan Krogs teksten, met de vertaling van Robert Dorsman (€ 27,99).

exhibition: Season 7

ft.: STILL LIFE 

date: september 2021
@ The Centre for the Less Good Idea

 


The Centre Space hosts 'STILL LIFE', an installation by Bronwyn Lace. The silent video works and installation elements find themselves in conversation with landscape music composer Anne Vanschothorst’s spoken word project klip lied snaar: voordrag van gedigte en harpmusiek, a collaborative compositional project made in response to the poetry and voice of Antjie Krog.

Bronwyn Lace by Stella Olivier.jpg

quote: klip lied snaar

door: Annemarie van Niekerk (book reviewer at Trouw)

datum: 24/6/2021
@ FacebookKlip lied snaar.
Do yourself a favour and listen to Anne Vanschothorst's beautiful harp compositions accompanying Antjie Krog's poetry.

Hauntingly beautiful.

review: klip lied snaar

door: Albert Hagenaars

datum: 23/6/2021
@ nbd BiblionDeze uitgave bevat een cd (stevig in de voorflap gestoken) plus tien gedichten uit het oeuvre van Antjie Krog (1952, Kroonstad, Zuid-Afrika). Op de geluidsdrager is de voordracht van de dichteres te horen, ingebed in een over het algemeen terughoudend maar soms opvlammend uitgevoerd harpspel van Anne Vanschothorst. In de bundel staan de verzen in het Afrikaans (met blauwe kleur) en in de Nederlandse vertaling van Robert Dorsman (grijs). De nauw verwante talen (het Afrikaans alleen is ook redelijk goed te begrijpen) wisselen elkaar niet per afdeling of gedicht af maar per regel! Ze omstrengelen elkaar optimaal, wat een boeiend resultaat biedt. Het is tevens de beste manier om ze te vergelijken. De stemopnamen zijn ontleend aan een eerder verschenen cd. Krogs zegging is eenvoudig maar gericht op essentie, haar beeldspraak krachtig. Uitgangspunten zijn relaties (zowel met anderen als met de natuur), het geboorteland, sociale ongelijkheid en de taal zelf, die bij Krog behalve communicatie ook gereedschap is: 'in die vlak brakkerige water trap Ma klei / met die metafore'. Origineel werk! Bevat slechts 10 gedichten. De speelduur van de cd, die wordt meegeleverd, maakt de geringe kwantiteit meer dan goed. Voor wie gesproken poëzie belangrijk vindt. 

quote: klip lied snaar

door: Ida Overdijk (eindredactie religie & cultuur NPO)

datum: 21/6/2021
@ TwitterEen betovernde combinatie; Zui-Afrikaanse poëzie van Antjie Krog & harp door Anne Vanschothorst. Veel dank! ♡ klip lied snaar

interview: klip lied snaar

door: Evert Jan Nagtegaal
datum: 28/4/2021

@ Concertzender ActueelHarpist Anne Vanschothorst is al vaker bij de Concertzender te horen geweest. Nu vertelt ze over haar nieuwe album ‘Klip, lied, snaar’. Daarop combineert ze haar eigen harpmuziek met gesproken gedichten van de bekende Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog.

review: klip lied snaar

door: Joost Festen

datum: 15/3/2021
@ 8WEEKLYEen bijzonder werkstuk van Afrikaanse dichtkunst ondersteund met harpmuziek. Denk aan bijvoorbeeld Gert Vlok Nel voor wat betreft de sfeer, die hiermee vergeleken mag worden. Een kunststuk dat niet bestemd is voor luchtige beluistering, maar voor luisteren en doorgronden met aandacht.

Anne Vanschothorst & Antjie Krog

De harpmuziek van Anne Vanschothorst plaatst de muzikante zelf vaak in de hoek van de toegepaste muziek. Met andere woorden: muziek die vaak een andere functie heeft dan solistisch luisteren. Muziek die je hoort bij beelden, zoals muziek die je hoort in een museum terwijl je ogen de mooiste ervaringen opdoen. En als de muziek er niet zou zijn dan zou de beleving van de beelden heel anders zijn. Toch heeft Vanschothorst inmiddels meerdere werken gemaakt waar haar muziek juist op de voorgrond treedt en beelden oproept bij de luisteraar. Op dit nieuwe werk klip lied snaar werkt Vanschothorst samen met de gelauwerde Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog. De poëzie van Krog is van een grote schoonheid. In deze bundel zijn de gedichten weergegeven in de oorspronkelijke taal van de schrijfster, maar daarnaast – telkens gevolgd door een tweede regel in een andere kleur gedrukt – ook in het Nederlands. Het is even wennen om te lezen en steeds een regel over te slaan, maar het went, en na herhaalde lezing van Krogs poëzie ontvouwt zich de schoonheid van haar taalgebruik.

De cd herbergt harpmuziek van Vanschothorst met daarin de voordracht van Krog verweven. Het is niet zo dat je constant gedichten hoort tijdens het harpspel; we horen meer en nadrukkelijker van haar prachtige harpimprovisaties dan dat we het vermengd horen met de woorden van Krog. Het maakt het waard om de cd vaker te beluisteren. Een grotere inspanning is nodig als je wil luisteren naar de gedichten. Het is wel een album waar je even voor moet gaan zitten, zodat je steeds ook de voordracht van Krog kunt ervaren om vervolgens door te steken naar het landschap van de harpmuziek die Vanschothorst ons schildert.

8w.png

quote: klip lied snaar

door: Joke J. Hermsen (filosofe, schrijfster)

@ Twitter


Wat een mooie duetten tussen de poëzie van Antjie Krog en composities van Anne Vanschothorst laat Lex Bohlmeijer elke avond horen op NPORadio4

joke hermsen - koos van breukel.jpg

review: klip lied snaar

door: Lex Bohlmeijer

@ NPO RADIO4Ik ben meteen begonnen met luisteren en word diep geraakt. De zingende stem van Krog, de betekenis van haar geladen taal en jouw rake harp is een gouden combine. — Anne Vanschothorst is harpiste en componiste, van toegepaste muziek, zoals ze dat zelf noemt. Ze voegt haar muziek graag aan een ander spoor, van beelden, of poëzie bijvoorbeeld. En ook als haar noten op zichzelf staan, dan hebben ze evidente een filmische kwaliteit, film zonder film zou je kunnen zeggen. Indrukwekkend!  LB

intro Lex Bohlmeijer NPO radio 4 - Passaggio

npo4.png
bottom of page